Меню сайту

Події та досягнення

Корисна інформація

Друзі сайту

Статистика

Сокальська бібліотека :: 30.01.2019
 

  • Спалах кору
  • Спалах кору

    Спалах кору

    В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація.
    З метою роз`яснення роботи щодо необхідності проведення профілактичних щеплень  у школах Сокальського району пройшли загальношкільні батьківські збори за участі лікарів-спеціалістів. Адже, лише за перші двадцять днів цього року у районі уже захворіло 56  людей, серед них  - троє вагітних на пізніх термінах. 
    Кір – це небезпечне та заразне вірусне захворювання, яке швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала людина, що виділяє вірус, теж захворіють, якщо вони не були дворазово щеплені або не хворіли на кір. При цьому особливого лікування від інфекції не існує.  За словами лікарів, головна причина захворювання – не проведення щеплень.
    Нагадуємо,  якщо дитині розпочали вакцинацію проти кору у віці старше 6 років, вона повинна отримати 2 дози з інтервалом 1 місяць. Дорослим (до 30 років) рекомендовано ввести 1 дозу вакцини проти кору.
    Людям, які вже перехворіли на кір, робити щеплення не потрібно, ви вже маєте імунітет. А ще варто зазначити, що щеплена дитина може також перехворіти захворюваннями, від яких їй робили вакцинацію, але воно пройде в легкій формі і з меншими наслідками. Якщо ж ви не впевнені чи були вакциновані, то можете здати відповідн аналізі (платно). При контакті з хворим на кір з метою профілактики нещепленим особам проводять вакцинацію в термін не пізніше 72 годин з моменту останнього контакту.
    Звичайно, що є й протипоказання для вакцинації: гіперчутливість алергічного типу до компонентів вакцини, чи вагітність у жінок.
    Важливо, що якщо людина вже захворіла, то щеплення їй не допоможе.
    Нагадаємо, що кір починається, як гостра респіраторна вірусна інфекція. Симптоми, на які варто звернути увагу: це підвищена температура, почервоніння очей, нежить, слабкість, а згодом і рясне висипання на шкірі у вигляді червоних плям, що проявляється на шкірі обличчя і потім розповсюджується на все тіло. Найгірше, що через перші симптоми, схожі на застуду, хворі часто не відразу звертаються до медиків. 

    Для здійснення щеплень себе чи своїх дітей не зволікайте, зверніться до лікарні, амбулаторії чи фельшерсько-акушерського пункту за місцем проживання. Щеплення дозволить не лише не допустити епідемії та поширенню таких небезпечних хвороб як Кір чи дифтерія, але навіть урятувати життя.

    За повідомленнями лікарів вакцина є у Сокальській ЦРЛ як для дітей (каб.23 щодня до 17.00 год) , так і для дорослих(каб. профщеплень, 3 пов.).
    Не зволікайте, захистіть себе, своїх близьких та оточуючих.

  • Спалах кору
  • Спалах кору
  • Спалах кору
  • Спалах кору