Меню сайту

Події та досягнення

Корисна інформація

Друзі сайту

Статистика

Сокальська бібліотека :: 07.12.2015
 

У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ
  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

    Попри вкрай важкий для нашої країни час, потреба покращення якості медицини є нагальною. Це усвідомлює колектив Сокальської центральної районної лікарні, який не на словах, а на ділі намагається зробити медичні заклади сучасними, щоб хворі, переступивши їх поріг, почували себе затишно та комфортно. І це їм вдається, бо з кожним роком медзаклад змінюється: утеплили фасади, проти сонця виблискують металопластикові вікна. Біля поліклініки з`явилися зручні лавки для хворих та вистелені бруківкою доріжки...

    Однак лікарня - це, перш за все, професіоналізм лікарів, які швидко та якісно можуть надати кваліфіковану медичну допомогу людині, життя якої часом висить на волосині. Адже інколи рахунок йде не на хвилини, а на секунди. Однак досягти цього без сучасного обладнання та впровадження новітніх методів лікування практично не можливо. Радує те, що у міру можливостей у районній лікарні з`являється сучасне медичне обладнання. Донедавна, щоб пройти діагностику ока, потрібно було їхати до Львова чи у Луцьк, нині це можна зробити в Сокальській центральній районній лікарні, де завдяки інвестору - ДП "Датський текстиль" з`явився багатофункціональний діагностичний прилад, який дає унікальну можливість об`єктивно оцінити якість зору пацієнта, дозволяє виявити захворювання органів зору навіть на ранніх стадіях - саме тоді, коли зір ще не зазнав незворотних змін і лікування є максимально ефективним.

  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ
  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

    …Під кабінетом офтальмолога - черга. Сокальчанин Михайло Геранчук, який уже не раз був на прийомі в лікаря, зараз не приховує здивування. Каже, що й не сподівався побачити у районній лікарні таке обладнання. Адже схожого немає навіть в Львівській обласній лікарні. Працює на ньому молодий лікар Оксана Занько.

    "Це дуже хороше обладнання, яке полегшує діагностику органів зору, включає в себе фороптер, проектор знаків, кератометр, лампу, що дозволяє оглядати очне дно, вимірювати параметри рогівки ока, точно підібрати пацієнтам окуляри та контактні лінзи. Також допомагає в ранній діагностиці складних захворювань та дає багато нових можливостей, як в діагностиці захворювань ока, так і у їх лікуванні. Апарат дозволить запобігти важким недугам зору, таким, як глаукома та катаракта, виявляти на ранній стадії супутні патології та новоутвори сітківки і повік", - пояснила лікар.

    Медсестра Надія Гарасимчук, яка уже тридцять років працює в офтальмологічному кабінеті, каже, що вони могли лише мріяти про таке обладнання. Адже на колишньому не можливо було діагностувати проблеми зору на ранніх стадіях. Хворих доводилось скеровувати на обстеження у Луцьк чи Львів. І вони вдячні ДП "Датський текстиль", який півтора місяці тому закупив для Сокальської ЦРЛ сучасне обладнання для діагностики зору, яке є одне з кращих в області на сьогоднішній день. Теперлікар безпосередньо на місці робить обстеження ока, дивиться очне дно.

    Прийом у лікаря триває недовго, щодень тут перевіряють зір 40-50 осіб. Апарат забезпечує високу якість обстеження, комфорт та зручність для пацієнтів.

    Прийшов дізнатися, як працює обладнання та почути думку лікаря та пацієнтів заступник директора ДП "Датський текстиль" Ігор Тріска, і побаченим був задоволений. Власник підприємства Пребен Ван Нільсен та виконавчий директор ДП "Датський текстиль" Йорген Седерхолм допомагають соціально незахищеним верствам населення, які найбільше потребують підтримки.

  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ
  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

    Й. Седерхолм проживає з родиною у Сокалі, і вважає, що тут його дім. Він хоче, щоб медицина на Сокальщині була на високому професійному рівні та відповідала європейським стандартам. Адже Й. Седерхолм, його родина та працівники, які трудяться на "Датському текстилі", лікуються у цьому медичному закладі. Через що й зробив такий подарунок жителям міста.

    Головний лікар Сокальської ЦРЛ Роман Швед подякував представнику ДП "Датський текстиль" за такий щедрий подарунок лікарні, який допоможе хворим, у яких є проблеми зі зором, точно визначити діагноз та попередити недуги. Він також наголосив, що адміністрація та колектив ЦРЛ роблять все можливе, щоб лікарня розвивалася.

    Не залишається поза увагою робота й щодо охорони материнства та дитинства. Завершився перший етап щеплення проти поліомієліту, під час якого пройшло імунізацію 58,3 відсотка дітей, побічних дій цієї вакцини не виявлено. Р. Швед наголосив, що батьки мають відповідально ставитися до здоров`я своїх дітей та приводити їх на щеплення, які проводитимуть у три етапи. Він також зазначив, що медичне обслуговування стає все доступнішим для жителів району. Нині чотири бригади лікарів-офтальмологів, які працюють у рамках соціальної програми "Здоровий зір", яка функціонує уже два роки в областях України за фінансової підтримки асоціації офтальмо¬логів, державного підприємства Ізюмський оптико-механічний завод, приватного акціонерного товариства "Київстар" і МБФ "Карітас "Україна" виїжджають у села, оглядають хворих, дають їм рекомендації, виписують рецепти на окуляри чи лінзи. Уже свій зір обстежили жителі 10 сіл Сокальщини. На жаль, медики констатують, що 80 відсотків з них мають проблеми зі зором.

    Медичні працівники власними зусиллями проводять ремонт у відділеннях Сокальської ЦРЛ, покращують санітарний стан та зовнішній вигляд палат та кабінетів, з`являються сучасні медичні апарати, поліпшуються умови праці медиків та перебування хворих, які мають змогу оперативно отримати якісну медичну допомогу. Лікарі вчаться працювати на новому обладнанні. Попереду ще дуже багато роботи, але нові зміни не можна не відзначити.

    ...По-сучасному виглядає й приміщення терапевтичного корпусу: тут перепроектували заїзд та поклали плитку, щоб машини "швидкої допомоги" могли під`їхати під двері. А місяць тому тут відкрили палату інтенсивної терапії від реанімаційного відділення на три ліжка. Адже для чого транспортувати важкохворих з центру міста в операційно-реанімаційне відділення Сокальської ЦРЛ, яке знаходиться на околиці. Тепер хворі з важкими серцевими та терапевтичними патологіями, а також маленькі пацієнти з дитячого відділення, при загрозливих станах для життя, зможуть оперативно отримати кваліфіковану медичну допомогу в реанімаційному відділенні, яке поруч.

    У палаті чисто та просторо, є необхідне сучасне обладнання для реанімації. Зокрема, апарат для штучної вентиляції легенів, індивідуальні монітори спостережень, відсмоктувачі, три спеціальних ліжка, наркозний апарат, дефібрилятор. Заступник головного лікаря з медичної частини Марія Кріль розповіла, що сюди скеровують кардіологічних хворих, важкохворих дітей та хворих терапевтичного профілю: ендокринних, гастроентерологічних. Тут працюють анестезіологами Юліан Макачка, Оксана Покоцька, Ірина Козицька. Лікарі приходять о 17.00 годині і чергують до ранку. В день працює пост медсестер, за потребою вони викликають анестезіолога, який є один на дві палати.

    - Дуже добре, що в терапевтичному корпусі відкрили палату інтенсивної терапії, - каже завідувач дитячого відділення Тетяна Пасько. - Адже хвороба приходить несподівано, часто серед ночі. Наші маленькі пацієнти, деякі з них ще не вміють говорити, потребують фахової допомоги лікаря. Часто трапляються дуже складні випадки, коли дитині потрібна екстрена допомога. Най-частіше потребують реанімаційних заходів діти, які зазнали отруєння. Зокрема, медикаментами, оскільки маленькі діти з цікавості ковтають таблетки, які необачно залишені дорослими. Як правило, це таблетки від тиску, серцевих захворювань та заспокійливі. А також велика частка отруєнь - побутовою хімією (пральні порошки, миючі засоби, засоби проти гризунів), які залишають дорослі в доступних для дітей місцях. В старшому віці - це отруєння алкоголем та енерготоніками. Потрапляють у палату інтенсивної терапії також важкохворі діти з соматичною патологією. Дуже добре, що тут працює дитячий реаніматолог Юліан Макачка. Тож тепер у жителів району з`явилося більше шансів для отримання кваліфікованої допомоги у екстрених випадках.

    І це ще не всі зміни. Хворим на серцеві недуги, а ні для кого не секрет, що захворювання серцево-судинної системи є першочерговими серед причин смертності та інвалідизації дорослого населення, щоб остаточно підтвердити діагноз, необхідно зробити ехо-кардіологічне дослідження серця. Досі хворим на ці недуги доводилось їхати в обласний центр. Тепер обстежитися можна у кардіологічному відділенні. Широкі можливості і висока інформативність, неінвазивність та нетравматичність дослідження, його безболісність зробили ехокардіографію обов`язковим стандартним методом обстеження кожного пацієнта з серцевими захворюваннями.

  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ
  • У ЛІКАРНІ – НОВЕ ОБЛАДНАННЯ

    Як зазначив лікар-кардіолог Юрій Фарина, серце недаремно вважається головним органом людського тіла. Від його роботи залежить не тільки життя людини, але й можливість розвитку тих чи інших захворювань. Сучасним методом діагностики роботи серця (міокарда) вважається ехокардіографія. Холтер-моніторинг дає можливість вивчити серце більш докладно, ніж простий рентгенівський знімок, дозволяє виявляти та успішно лікувати захворювання, діагностика яких раніше була не доступною. Крім того, це обстеження не має побічних дій, як у випадку радіаційного опромінення під час рентген діагностики. Такого рівня обладнання в лікарні ще не було. Воно допоможе врятувати сотні життів, оскільки завдяки діагностуванню можна побачити діяльність серця та виявити можливі відхилення та вади, дасть можливість уникнути чи передбачити захворювання серця, інфаркту міокарда та тромбів судин, аорти, дозволяє виявити внутрішньопорожнинні тромби, пороки серця (вроджені чи набуті), зони асінергії (порушення здатності здійснювати цикл певних рухів), клапанні зміни. Ехокардіографія також вимірює тиск легеневої артерії.

    - За останній рік відбулися кардинальні зміни в Сокальській районній лікарні, - зазначила завідувач кардіологічного відділення Марія Шльома. - Тут відкритий реанімаційний блок, де лікують хворих з гострим інфарктом міокарда, гострим порушення ритмів серця та гострими порушеннями провідності. Палата інтенсивної терапії забезпечує надання невідкладної допомоги для терапевтичних хворих та хворих з цукровим діабетом, а також з важкими шлунково-кишковими захво-рюваннями. Цей блок забезпечує також реанімаційну допомогу для важкохворих діток, які лежать у дитячому відділенні. Про це ми мріяли 25 років. І нині вона здійснилася: сьогодні кардіологічний профіль забезпечений реанімаційною допомогою. Колись ми також мріяли, щоб у нашому відділенні могли застосовувати холтер-моніторинг - метод, що дозволяє оцінити серцеву діяльність хворого в умовах дотримання звичного способу життя. На грудній клітці пацієнта розміщують одноразові електроди-липучки. До них приєднують кардіорегістр, що кріпитися на поясі. Через добу прилад знімають і проводять детальний аналіз добового запису ЕКГ. Цей прилад необхідний у кардіології. Нині ми уже не можемо уявити роботу кардіо-логічної служби без нього. На основі досліджень, які робить лікар-кардіолог Юрій Фарина, визначаємо діагноз, а якщо він правильний - це стовідсотковий успіх лікування. Без холтер-моніторингу ми не можемо діагностувати порушення ритму серця чи будь-яких інших патологій. Завдяки ультрозвуковому апарату, покращили лікування хворих на гострий інфаркт міокарда, бо проводимо в динаміці дослідження у день поступлення хворого, на п`ятий і десятий дні лікування, а також при виписці пацієнта. Ми бачимо динаміку протікання хвороби за цей час, можемо достовірно сказати пацієнтові при виписуванні додому, який прогноз лікування хвороби на майбутнє, що потрібно робити далі, чи потрібне хірургічне лікування, чи продовжувати лікуватися амбулаторно. За останні роки розвиток сокальської медицини в технологічному та організаційному плані значно покращився. Ми раді, що в нашій лікарні впроваджують європейські методи лікування.

    Україна прямує до Європи, тож якісне європейське лікування має стати для нас нормою, а не чимось надзвичайним. Сокальські медики роблять у цьому перші кроки.

    Любов ПУЗИЧ.

    Фото автора.